VRIENDSCHAP
IN ANDERE FASES
VAN JE LEVEN…

8.5.2017

Ik ben nooit het meisje geweest met de grote vriendengroep. Ik voel me sowieso al niet goed in groepen. Ik had altijd mijn beste vriendinnetjes en daarrond nog enkele échte vriendinnen waarop ik kon rekenen. Lagere school, middelbaar, hogeschool – tot zelfs nu. Ik heb heel veel kennissen, maar slechts een handvol échte vrienden, wat vaak kenmerkend is voor introvert zijn. En het is niet altijd makkelijk om die vriendschappen te onderhouden.

TRANEN AAN DE SCHOOLPOORT

Ik zie ons nog staan, zesde leerjaar, laatste dag van het schooljaar. Klaar voor twee maanden zomervakantie alvorens te beginnen aan de middelbare school. Mijn beste vriendinnetje ging verhuizen richting Brussel. Een afscheid met heel veel tranen. “We gaan elkaar blijven zien hé”, maar de zomer passeerde en we zagen elkaar nooit meer terug…

Vriendschappen groeien vaak uit elkaar. Je komt in een andere fase van je leven.

foto: unsplash.com - michael-discenza

foto: unsplash.com – michael-discenza

Andere prioriteiten

Ook nu ben ik weer op zo’n punt gekomen – heb ik het gevoel –  waarin je vriendschappen soms wat moet onderhouden, dat het allemaal niet meer zo vanzelfsprekend gaat.

Waar ik steeds meer focus op écht mezelf zijn, niet meer geforceerd naar feestje gaan, lekker thuis cocoonen met mijn liefste na lange werkdagen, zijn sommige vriendinnen nu nog single & ready to mingle. Of ze worden mama, focussen op hun gezinsleven, komen het huis niet meer uit zonder hun kroost.

En voor je het weet… Agenda’s geraken voller, andere prioriteiten, een ander leven… en als je dan geen moeite doet om tijd in elkaar te investeren, dan verwatert het snel. Herkenbaar?

foto: unsplash.com matthew henry

foto: unsplash.com matthew henry

VRIENDSCHAP HEEFT INVESTERINGEN NODIG

Net als elke relatie, heeft ook vriendschap investeringen nodig. Vooral van tijd en wederzijds respect voor de plaats die je nu hebt in je leven. Alleenstaand feestbeest, gelukkig getrouwd met of zonder kinderen – jullie hebben sowieso beiden plezier, verdriet, frustraties én successen in jullie leven. In welke fase dan ook. Luister naar elkaar, neem elkaar een beetje mee in je leven en deel herinneringen.

Blijf ook niet vasthouden aan de herinneringen van vroeger, maar maak ook zeker nieuwe herinneringen. Tijd investeren dus, met respect voor elkaars limieten. Als mama van twee is het moeilijker om je vrij te maken voor een weekje Ibiza dan als je alleenstaand bent.

ook voor jou herkenbaar?

Ik denk dat het voor velen wel herkenbaar is… vriendschappen die verwateren. En soms voel je het ook aankomen, maar dan is het – als je dat wil natuurlijk – ook écht de moment om in te grijpen en tijd te maken voor elkaar. Heb jij ook al vriendschappen zien verwateren? Of hoe doe jij je best om vriendschappen te onderhouden op momenten dat je voelt dat het niet vanzelfsprekend is. Als jullie in andere fases van jullie leven zitten…

foto 1: unsplash.com – ian schneider
Previous Post Next Post
 • http://perfectimperfect.wordpress.com Katrien Wittemans

  Heel herkenbaar. Ik heb eigenlijk tot begin m’n twintigerjaren nooit echt ‘beste vriendinnen’ gehad. Ik had vriendinnen op school, ook aan ’t unief. Maar dat waren mensen waar ik samen mee in de les zat en groepswerkjes maakte, en als het weer eens meezat mee in het park ging zitten. Maar dat waren niet de mensen waar ik mijn diepste geheimen aan toevertrouwde. Eindelijk is de goeie band pas ontstaan aan het eind van ’t unief met eentje. En wat later kwam er daar nog een muziek-beste-vriendinnetje en een koers-beste-vriendinnetje bij. Mensen die de moeite namen om eens naar mijn verhaal te luisteren en niet alleen hun eigen gal spuwden. En die drie zijn er nog steeds, door dik en dun. Het onderhouden kost moeite. In drukke werk-periodes hoor ik ze minder. Gelukkig heb ik ook wat hulplijnen. Elke ochtend een treinrit van een uur met D, elke vrijdag repetitie met K. En met E. plan ik dan daguitstapjes om de achterstand in te halen. Daarnaast zijn er nog een paar mensen waar ik altijd op kan rekenen maar waar de band misschien minder hecht mee is, maar ze zijn er wel als ik ze nodig heb.

  • http://www.oui-magazine.be KimWuyckens

   En van sommige vrienden, ook al zie je ze niet dagelijks/wekelijks of hoor je ze ook niet zo vaak, toch heb ik er nu zo eentje waarvan ik weet dat ik altijd terecht kan en zij ook bij mij. En dat is gewoon leuk om te weten dat je je gsm kan oppakken, een berichtje kan sturen om effe je gal te spuwen en dat zij dat ook bij mij kan! 🙂 Heerlijk.

   Wat ik ook soms jammer vind, is als er door mezelf méér geïnvesteerd wordt dan langs de andere kant. 🙁 Dat maakt me zo verdrietig. Of als ik wil praten over zorgen of beetje jammeren, en je hoort meteen dat het er teveel aan is… maar dat jij dan wel altijd klaar staat…

   Vriendschappen, échte vriendschappen zijn zo zo zoooo zeldzaam. Koesteren dus! <3

 • Sandrine Christiaens

  Ja niet makkelijk. Ik heb momenteel een 4-tal vriendinnen. En ja k moet ook wel jnvesteren. Maar we zien elkaar wel niet zo veel maar smsen em of bellen wel vaak. Niet makkelijk want ze wonen door gans belgie en niet op korte afstand van mij. Sommige mensen hebben bergen vrienden. Ik niet. Nog nooit gehad en ook niet echt behoefte aan.

  • http://www.oui-magazine.be KimWuyckens

   Ik heb een vriendin die ik amper zie omdat we niet dichtbij wonen, maar ik weet gewoon, wat er ook is, ik mag altijd bellen/smsen en omgekeerd ook. Zoiets moet je koesteren!