LAGOM

28.9.2017

Vergeet hygge – ok, niet écht want ik HOU VAN HYGGE! – maar hét nieuwe woord dat je in je woordenboekje moet zetten is: lagom. Net als hygge komt het uit het Hoge Noorden. Hygge is Deens, lagom is Zweeds. Een echte letterlijke vertaling bestaat er niet, maar lagom is ook weer een gevoel: niet perfect, maar goed genoeg. Niet teveel, niet te weinig. Eigenlijk gaat het om een goede balans vinden. En net daarom is lagom een woord dat we moeten onthouden en liefst ook toepassen op ons eigen leven.

Perfectie is een drang waar vaak naar gestreefd wordt. Kijk maar naar de aanhoudende drang om de illusie der perfectie hoog te houden op instagram. De druk in de maatschappij om te presteren. Om de beste te zijn. Om de mooiste te zijn. Om de rijkste te zijn. 1+1 = 2 en dus is die drang naar perfectie ook meteen een hele druk op de schouders. Je zou voor minder een burnout krijgen.

Zweden passen lagom ook toe in hun carrière, in hun hele levensstijl eigenlijk. Het is er een levensfilosofie. En meteen misschien ook wel de reden waarom Zweden zo gelukkig zijn en dokters er minder burnouts vaststellen. Er wordt gekozen voor een goede balans: ambitieus zijn mag, maar een goed evenwicht met je thuissituatie is nodig.

Net als over hygge vind je nu al enkele boeken over het fenomeen lagom – en ik ga er mij toch eentje op de kop tikken. Want ik wil er wel graag nog meer over weten. Tenslotte ben ik ook niet snel tevreden, leeft er ergens in mij ook wel een perfectionistje.

had jij al gehoord over lagom?

 

Previous Post Next Post
  • Freya Van Wijnsbergh

    Ja, er stond een groot artikel in de Flow 🙂 Maar ik pas het principe al jaren toe: precies goed is genoeg, het hoeft niet perfect te zijn. Wel een moeilijk evenwicht om te bewaren, heb ik gemerkt.