DE JUISTE WERK-PRIVE BALANS VINDEN

2.11.2017

Ik wil mezelf niet persé ambitieus noemen, maar ik ben wel iemand die graag ‘projectjes’ lopende heeft. Niet altijd makkelijk om een evenwichtige privé-werk-balans te vinden. Ik merk rondom me dat het iets is waar we steeds meer mee bezig zijn. Werken is fijn en (meestal) nodig, maar het is toch oh-zo-belangrijk om ook voldoende tijd voor jezelf (en eventueel gezin) uit te trekken. En we durven het ook steeds meer vragen en onszelf steeds meer voorop zetten. Ik probeer het zelf ook onder de knie te krijgen met de nodige errors af en toe.

Ik ben bijna 11 jaar aan het werk, blog ook weeral bijna 11 jaar. Die combinatie heb ik dus altijd gemaakt. Sinds een paar jaar bijt ik me graag vast in ‘projectjes’. Naast mijn werk en mijn blog ben ik ook nog freelance copywriter, social media content creator, doe ik vertalingen, af en toe eens een styling én ben ik momenteel ook bezig aan mijn groot passie-project dat ik binnenkort lanceer. Ohja en daarnaast zoek ik ook nog voldoende tijd voor mezelf. Niet altijd even simpel. Al word ik er wel steeds beter in.

mijn tips & ervaringen

• leer NEEN te zeggen & stel prioriteiten // ik heb het ook moeten leren: ‘neen’ zeggen. Soms tingelt mijn iPhone, zaterdag, zondag, om 21u39 doordeweeks, soms zelfs na middernacht: “Oh, kan je dit nog even doen?” Wel – ik ben best wel flexibel en het is natuurlijk afhankelijk van de situatie, maar soms zeg ik ook gewoon neen. Niet persé tegen de persoon zelf. Maar vóór mezelf: Neen, we negeren deze sms en kruipen niet nog op zondagavond achter de laptop als het niet SOS-drrrrrringend is.

• luister naar jezelf // soms roept je mind of lichaam ook echt stop. Het heeft geen zin om jezelf te blijven pushen. Genoeg is genoeg. Blijven doorgaan resulteert meestal in tegen de lamp lopen.

• hou de laptop uit de slaapkamer // ik heb al zo vaak gedacht: oooh ik wil ook in bed kunnen werken. SUPER GEZELLIG! Maar… eigenlijk doe je dat toch beter niet. En ik ben blij dat mijn zwakke rug het niet aankan om in bed te werken. Onze slaapkamer is daardoor echt om rust te nemen. Geen televisies, geen laptops.

• weekend = weekend // begin 2017 nam ik nog het voornemen: 1 dag per week werk ik NIET. Maar echt NIET. Dat mislukte vaak. Nu probeer ik echt weekends te nemen. Zeker nu in een nieuwe job heb waarin weekendwerk niet meer van toepassing is, kan ik het ook zo inplannen dat WEEKENDS HEILIG ZIJN. En ach, soms maak ik wel eens een uitzondering, maar dat is dan ook omdat ik er tijd en zin in heb om te werken.

Daarnaast is het een ding om werk ook te kunnen loslaten. Omdat bloggen en heel wat andere projectjes voor mij een passie zijn, is het vaak moeilijk om ze los te laten, maar zeker als ik vakantie neem, dan gaat de out of office ECHT op en check ik 1x per dag mailtjes + beantwoord ik ze alleen als het dringend is. Ik wil echt niet mijn dagen onder een palmboom verpesten door te blijven werken. Nee, genieten moet!

 

Previous Post Next Post