rawpixel-com-323217-unsplash

WERK-OUTFIT-STRESS

15.3.2018

Toen ik vorig jaar in november – na tien jaar op de nieuwsdienst van VRT – een nieuwe job startte, is het toch altijd zowat aftasten in het begin. Ik denk dat dit wel herkenbaar is voor iedereen die aan een nieuw jobavontuur begint. Je begint in het begin toch wat voorzichtig! Wat is de interne bedrijfscultuur? Hoe gaat het eraan toe? Wat zijn de waarden, normen, symbolen en rituelen?

Eerlijk? Op de VRT nieuwsdienst was de bedrijfscultuur professioneel casual. Er werd open met elkaar gepraat, er werd wel eens gevloekt en er werd wel eens gelachen. Die laatste twee eigenlijk héél véél. En dat is normaal, je werkt op een vloer waar best wel wat deadline-stress is, waar je vaak afhankelijk bent van anderen én vooral ook van technologische apparaten. Daar kan dus wel eens serieus op gevloekt worden. Maar daarnaast was er ook altijd wel plaats om eens te lachen. En om op zondag een stuk taart te eten!

Toen ik van job veranderde, was het enorm aftasten. Een gemeentehuis associeer ik toch met wat stijver, wat strakker. Dus ik begon al meteen te denken: wat voor kledij doe ik aan? Want soms zit ik bijvoorbeeld in meeting of commissie met de burgemeester en schepenen. En eigenlijk? Professioneel casual is op het gemeentehuis – net als bij de VRT – goed. Je hoeft niet strak in het pak te zitten, oef. Maar, dat maakt de outfitkeuzes er ‘s morgens niet makkelijker op!

Op zulke momenten denk ik dan: oh droeg ik maar gewoon een uniform. Klaar. Nooit meer elke dag nadenken over je kleren! Zoals bij de politie. Of die prachtige uniformen die stewardessen vaak dragen. Ik denk maar terug aan de stijlvolle pakjes van PanAm. Of nu, dezer dagen, de elegante uniformen van de dames bij Emirates. Ook prachtig vind ik als obers of koks lederen schorten dragen! Ach, zelfs een loodgieter of een wegarbeider hoeft niet meer in een gratis gekregen tshirt van zijn favoriete café te gaan werken. Als werkgever stuur je je team gewoon met z’n allen naar een gespecialiseerde zaak of online shop. Strak in de werkkledij van Engelbert Strauss, nooit nadenken over wat je morgen weeral gaat dragen. Eigenlijk toch ook een beetje handig, toch?

MOET JIJ SPECIALE KLEDINGVOORSCHRIFTEN VOLGEN OP JE WERK?
WAT IS JOUW BEDRIJFSCULTUUR QUA OUTFITS?

Previous Post Next Post
  • http://www.kellysteenlandt.com/ Kelly

    Professioneel casual hier, maar de mannen mogen bijvoorbeeld niet in korte broek naar het werk komen (ook al is het 30°C) en kan die er wel professioneel casual uitzien mits de combinatie met een polo/hemdje en mooie schoenen…
    Soms vind ik mezelf net iets te casual: ik vind het heel moeilijk om een werkgarderobe samen te stellen. Voor mijn bijberoep is het nog moeilijker want daar moet het ook comfortabel zijn.

  • http://perfectimperfect.wordpress.com Katrien Wittemans

    Bij gelegenheid doen wij ons KSA-hemd eens aan maar voor de rest kan iedereen zijn zin doen. Alles mag en alles kan maar vaak is het gewoon casual. 🙂