DE KRACHT VAN STILLE MENSEN

15.9.2015

IMG_1986

Ik zag het boek al bij Shirley en Cynthia en iets trok me énorm aan tot het boek. Ik kocht, ik verslond het, ik legde het weer neer en ik wist: ik ben introvert. 

Het werd voor mij al heel herkenbaar in de allereerste alinea van het boek. Ik zou 99% van het boek zelf geschreven kunnen hebben. Ik vraag mezelf ook soms af of ik asociaal ben. Of ik misschien echt een bitch ben. Waarom ga ik niet graag naar feestjes of doe ik niet graag dingen in groep? Waarom ben ik zo graag alleen?

Het antwoord kwam dus al snel: neen, je bent geen bitch, je bent niet asociaal, je hebt geen hekel aan iedereen, niet verwaand, … gewoon introvert. Doorheen het hele boek kwam ik situaties tegen die zo herkenbaar waren.

ALLEEN ZIJN, IK HEB HET NODIG!

Toen ik samen ging wonen met mijn vriend, waarschuwde ik hem vooraf: geef mij mijn tijd alleen. Ik moet soms alleen zijn. Ik dacht dat dit kwam doordat ik enig kind ben, ik ben gewoon aan alleen zijn en vind dat héérlijk. Maar het is blijkbaar een eigenschap van introverte mensen. Wij vinden het heerlijk om alleen te zijn, genieten van de stilte om ons heen en laden zo weer onze batterijen op. Ik word zo gelukkig van een dag thuis zijn. Alleen thuis zijn. Van een lege agenda.

VOOR DRUKTE HEB IK GEEN GEDULD…

Ook herkenbaar: veel mensen, veel gedoe, veel drukte vreet energie. Ik kan een bepaald niveau van drukte aan (hé, ik werk op een nieuwsredactie op een open werkvloer – ik kan best wel wat aan), maar ik moet dan wel op tijd weer terugkoppelen naar tijd alleen en in stilte om zo mijn batterijen op te laden. Als ik in een drukke winkel kom, merk ik dat mijn energie en mijn geduld met de minuut daalt tot ik op een gegeven moment echt ermee klaar ben en naar buiten wil.

FEESTJES ZIJN NIET MIJN DING!

Feestjes vind ik wel leuk, maar ik ga er alleen heen als ik er echt 100% zin in heb. (en dat is NIET vaak) Mijn beste vriendin is een extraverte madam. Zij heeft graag veel mensen en drukte om zich heen, kan moeilijk alleen thuiszitten en ja, wij vullen elkaar ook perfect aan en zijn al jaren beste vriendinnen. Zij nodigt me ook altijd uit voor feestjes, maar weet dat het niet écht mijn ding is. Ik vind het wel leuk om onder ons twee op pad te gaan.

En ’s avonds uitgaan? Iets gaan drinken? Al is het maar alleen met The Boyfriend of met een vriendin. Ach, hoeft voor mij echt niet. Ik ga liever overdag even weg, want ik hou er zoveel van om ’s avonds lekker en gezellig thuis te zijn. Oh, wat ben ik saai! En ik wéét het en ik zeg dat ook vaak over mezelf, maar ik hou er zo van!

EEN BITCH?

Ook voor mijn blog kan ik dagelijks naar meerdere events gaan. Toch kies ik zorgvuldig uit naar welke events ik ga. 1) omdat ik gewoon niet de tijd heb om overal te verschijnen. 2) omdat het voor mij belangrijk is, dat ik genoeg tijd heb  om in alle rust de producten te bekijken en te praten met de PR. Achteraf nog met een hele meute gaan eten of iets drinken hoeft voor mij niet persé. En ja, dan hoor je wel eens dat je een bitch bent. (ben ik écht niet hoor)

IK HOUD VAN MENSEN, ALLEEN NIET ALTIJD VAN ALLE MENSEN…

Ik weet niet, maar ik voel al vrij snel als ik iemand nieuw ontmoet of die persoon mij ligt, ja of neen. (al kan ik het natuurlijk altijd eens mis hebben en iedereen verdient een tweede kans!) Ik kan en hoef ook niet iedereens vriend te zijn. Als iemand me dan niet ligt, dan ga ik daar ook meestal geen energie meer in steken. Dan ben ik beleefd en vriendelijk, maar daar eindigt het. En dat is iets dat ik de laatste jaren steeds vaker toepas. Ik heb ook liever mijn handvol échte goede vrienden, waar ik mee alles terecht kan, dan heel erg veel kennissen.

DOEN ALSOF

Heel veel mensen die mij ‘kennen’ of mij al eens ontmoet hebben, gaan misschien schrikken als ze lezen dat ik van mezelf vind dat ik introvert ben. Ja, dat komt omdat ik heel goed kan doen alsof ik extravert ben. Ik organiseer ook zelf events voor it-girl en dat vind ik heerlijk. En dan ben ik uitgesproken en aanwezig, omdat ik het leuk vind. Maar ik vind het even leuk om achteraf alleen in mijn auto terug naar huis te zitten en lekker te genieten van het alleen zijn. Zelfs mijn psychologe zag een kleine extravert in mij. Hah! Introverte mensen kunnen hetzelfde als extraverten, alleen kost het hen veel moeite en energie. En zo voel ik het ook.

HERKENBAAR VOOR JOU? LEES HET BOEK!

Ik kan hier nog zoveel schrijven, maar ondertussen heb ik wellicht al niet zoveel lezers meer over… Wie toch nog doorgelezen heeft tot hier, bedankt! Ik moest gewoon een artikel schrijven over dit boek. Het heeft mijn ogen geopend, mijn hart gevuld en het was zo herkenbaar! Ik kan het iedereen aanraden, niet alleen als je van jezelf denkt dat je introvert bent, ook voor extraverte mensen kan het wel interessant zijn!

KAN JIJ JE HIER OOK ERGENS IN VINDEN?

de kracht van stille mensen: introvert zijn in een drukke wereld
sophia dembling

introvert5 introvert6

Previous Post Next Post
 • http://jellybeats.wordpress.com/ Nienke

  Mooi stuk! Ik herken echt alles. Soms maak ik afspraken omdat ‘het zo hoort’ en als die persoon toezegt heb ik er al meteen spijt van en hoop ik stilletjes dat die zal afzeggen… Als ik er dan eenmaal toch ben kan het wel leuk zijn maar een avondje thuis vind ik eens zo heerlijk. Enkel mijn beste vrienden kennen me in mijn extraverte persoon, en dan nog. Mijn beste vriendin en lief zijn best wel extravert en dat vult inderdaad goed aan. Maar tijd alleen is voor mij broodnodig! Ik heb ook vaak veel drukte om me heen tijdens mijn twee communicatie jobs en dan moet ik op tijd even opladen! Ik prijs me wel gelukkig dat ik niet in een open werkvloer werk maar in een kantoor met maximaal vier mensen tegelijk 🙂

  • http://www.it-girl.be/ ITGIRLKYM

   Oh, dat van dat afzeggen heb ik ook wel soms. Of dan zeg ik weer ergens te snel JA op en dan heb ik spijt. Mijn geheim om mezelf even af te sluiten van een open werkvloer = mijn Bose noise cancelling hoofdtelefoon! 🙂

 • Brenda

  Voor mij ook hééél herkenbaar dit! Misschien het boek maar eens aanschaffen…

  • http://www.it-girl.be/ ITGIRLKYM

   Ik ben echt blij met het boek en heb het zelfs aan mijn psycholoog aangeraden!

 • http://www.cocktails-and-glamour.blogspot.com *Cocktails & Glamour*

  Fijn dat je dit geschreven hebt en dat je jezelf zo goed kent / leert kennen. Er zijn enkele zaken waarin ik me kan herkennen, misschien moet ik het boek ook maar eens lezen om meer te weten te komen 🙂

  • http://www.it-girl.be/ ITGIRLKYM

   Wie weet kom je ook wel nog meer over jezelf te weten!

 • Sarah Speeckaert

  Ga ik zeker ook eens lezen! Veel dingen zijn geweldig herkenbaar alvast. 🙂

  • http://www.it-girl.be/ ITGIRLKYM

   doen !! 🙂

 • Peaches

  alle situaties die jij opnoemt is alsof ik mezelf hoor praten; maar helaas denken veel mensen dat je een bitch of asociaal bent terwijl je er gewoon niet aan kan doen. op tumblr zie ik vaak grappige posts voorbijkomen over hoe je met introverte mensen moet omgaan en dan denk ik ‘kan iedereen in mijn omgeving dit nu eens alsjeblieft zien’

  http://curvyliciousblonde.blogspot.be/

  • http://www.it-girl.be/ ITGIRLKYM

   Ja, echt de moeite om het boek eens te lezen!

 • http://sincerelybrunette.blogspot.com/ Lieselot Vandemeulebroucke

  Wauw, ik herken hier verrassend veel zaken van mezelf in, hoewel ik mezelf nooit als een introvert persoon had beschouwd! Toch dat boek eens halen :)!

  • http://www.it-girl.be/ ITGIRLKYM

   Ja, het is soms wel wat confronterend. Maar vooral ook verhelderend.

 • Margot

  Wat jij beschrijft is zo mij… Ik ga dit boek lezen!

  • http://www.it-girl.be/ ITGIRLKYM

   DOEN!

 • http://www.kellysteenlandt.com/ Kelly

  Ik kan mezelf hier zeker in herkennen. Ik weet wel niet of ik introvert overkom, ik denk dat het vooral van de gelegenheid afhangt.

  Blij dat je het introvert zijn zo omarmt en er ook gewoon voor uitkomt!
  Trouwens: thuis boven een feestje prefereren heb ik nooit saai gevonden!

  • http://www.it-girl.be/ ITGIRLKYM

   Haha! Het is zo’n beetje maatschappelijke druk om feestjes leuk te vinden. Vandaar zeg ik al snel van mezelf: ik ben saai omdat ik graag thuis ben, maar eigenlijk moet ik mezelf daar helemaal niet voor excuseren of zo! 🙂

 • Valerie

  Waaw ik herken mezelf enorm in wat jij hier schrijft Kim. Ik raad je anders ook het boek ‘Stil. De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen’ van Susan Cain aan. Past ook helemaal binnen dit plaatje. Ben blij dat jij hier zo open over bent! Vaak komt introvert zijn zo negatief over bij mensen die er niet veel van kennen, terwijl dit helemaal niet het geval hoeft te zijn.

  • http://www.it-girl.be/ ITGIRLKYM

   Héé! Dankje voor de nieuwe boektip en de TED talk. Ga ik meteen bekijken!! Dankje!

 • http://www.restatement.be/ Elien VH

  Check, ook hier een introvert. Dat weet ik al sinds ik een jaar of 10 ben. Ik kies ook heel zorgvuldig mijn events uit. Ik ben ooit begonnen met bloggen omdat ik zo introvert ben, op internet kon ik mijn mening kwijt, in het echte leven moeilijker. Ondertussen lijkt het wel alsof je extrovert moet zijn wil je een goede blogger zijn (contact met PR bureaus, al die events, contact met andere bloggers, …). Ik ben deels ook marketing gaan studeren 8 jaar geleden, omdat ik zo graag wou leren om bijvoorbeeld een goede presentatie te geven zonder nachtenlang wakker te liggen. En het heeft echt geholpen (ook met dank aan de psychiater en medicatie). Natuurlijk blijf ik introvert, maar ik heb ermee leren omgaan.

  Je moet ook echt de boeken lezen van Elaine N. Aron over introversie, zijn allemaal aanraders – ook voor je omgeving trouwens (ouders, vriend, …).

  • http://www.it-girl.be/ ITGIRLKYM

   Ik heb het ‘alleen zijn’ eigenlijk altijd gelinkt aan het enig kind zijn. Ik heb nooit gevraagd achter een broer of zus zoals ik het mij kan herinneren. Maar het heeft dus ook helemaal te maken met het introvert zijn.

   En ja, als blogger wordt er van je verwacht dat je bubbly & aanwezig bent. Ik ben ook niet zo. Ik speel het vaak. Maar ik probeer mij toch vaak gewoon te focussen op de producten en one on one gesprekken met PR dan mee te gaan in het drukke van een event en blijven hangen met andere bloggers, … Bedankt voor de boekentips, ga ik zeker lezen! x

 • http://www.sprinklesonacupcake.com SprinklesOnACupcake

  Mooi geschreven, ik herken je inderdaad wel in de dingen die je schrijft! En ik ben blij dat wij van bij het eerste ‘echte’ contact toch een goede klik hadden 🙂
  Ik herken mezelf er toch ook een beetje in, ik kan ook zo genieten van even de rust, stilte, alleen zijn, … Het is soms een beetje alles in balans brengen/houden, en vooral ook kijken naar jezelf en wat je nodig hebt is belangrijk, dat maakt niemand een bitch of asociaal. Fijn artikeltje! xx

  • http://www.it-girl.be/ ITGIRLKYM

   dankje en ja! ik vind het altijd zo fijn om jou te zien!! en ook leuk om echte vrienden over te houden aan dit blog-avontuur! x

 • http://www.kissandmakeupsbeautyblog.com/ Kiss & Make-up

  Aaah hier herken ik me ook wel in. Ik ben zeker voor het overgrote deel introvert. Ik heb alone time nodig, weg van anderen, om mijn batterijen op te laden. Anders geraak ik helemaal leeg.

 • Mieke

  Heel herkenbaar!