YOU NEED A BUDGET!

4.11.2015

YNAB_logo

“En op het einde van de maand denk ik: waar is mijn geld naartoe?” Herkenbaar? Bij mij alvast wel. Tot ik ging werken met een budget-app. En wees maar zeker, you need a budget (too)! 

Ik denk dat dit voor velen herkenbaar is. Geen uitzonderlijke dure uitgaven, geen dagje helemaal löss gegaan in de winkelstraat en toch… is je maandloon plots op en verlang ik elke dag naar de storting van het nieuwe loon! Maar aan wat is dat geld nu opgegaan?

En ohja, shit, dan valt daar ook nog die torenhoge rekening in de bus. Mijn pijnlijke rekeningen zijn: mazout inkopen, verzekeringen, kadastraal inkomen, onderhoud van de auto, … Dan stop ik die rekening nog even ver weg tot ze moet betaald worden en tot die dag probeer ik er niet aan te denken.

YOU NEED A BUDGET!

Is dit een goede manier om met geld om te gaan. Neen. Moest ik hier nu écht bijna dertig om worden om dit te beseffen? Neen. Ik schaam me een beetje ja. Maar ik denk dat ik de oplossing gevonden heb: een budget-app ‘You Need A Budget’ (YNAB) 

Ik had al wel eens mijn uitgaven bijgehouden doorheen de maand in zo’n huishoudboekje. Maar, dat was niet bepaald een succes. Erg nauwkeurig was het niet en ok, je krijgt misschien wel een beter zicht over je uitgaven, maar uiteindelijk was op het einde van de maand ook het geld op. 

Toen las ik bij Kelly over de app ‘YNAB’ . Ik stelde het voor aan The Boyfriend omdat ik er wel potentieel in zag en ondertussen zijn we 2 maand verder en zijn we HELEMAAL overtuigd! Basically moet je een prognose maken. Aan het begin van de maand, wanneer het loon gestort is, houden we een geld-vergadering om te gaan budgetteren. Ja, dat klinkt heel officieel en ik dacht ook eerst WTF. Maar bon, het werkt, dus ik leg het uit.

Geef elke euro een plek!

Het loon wordt gestort en dan ga ik in de app mijn geld budgetteren (oftewel prognoses maken). Ik heb verschillende categorieën: lening, boodschappen, medische kosten, restaurant-bezoekjes, tanken, leuke uitgaven, sparen, …

ynab4_budget

EEN VOORBEELD (bedragen zijn voorbeeld)

Ik start vanuit ons opgeteld loon: 5000 euro
Ik budgetteer eerst de vaste maandelijkse kosten zoals 1000 euro op de lening, Telenet, alarmsysteem, …

Dan ga ik prognoses maken. Ik trek bijvoorbeeld 450 euro uit voor boodschappen, 150 euro om iets leuks mee te doen, 200 euro om te tanken, … en zo verdeel je héél je beschikbaar budget over alle categorieën tot je te besteden bedrag op nul staat. Je geeft elke cent een plaats. Nu heb je een mooie budgettering gemaakt.

LEREN BUDGETTEREN

Doorheen de maand ga je via je app op je smartphone of via het programma op je computer je (eventuele) inkomsten maar vooral je uitgaven bijhouden. Zie ik dat ik iets verkeerd heb ingeschat? Moet ik voor meer geld tanken dan voorzien, dan moet ik het budget gaan herbekijken. Rolling with the punches. Wat budget gaan halen bij de ‘leuke uitgaven’ bijvoorbeeld. En op die manier leerde ik véél bewuster met mijn geld omgaan.

Sparen voor de rainy days…

RAINY DAYS

Aah, de rainy days. Oftewel, de dagen dat die zware rekening ineens in de bus zit. Hoe gaan we die nu weer betalen? Uiteindelijk lukt het allemaal wel. Maar YNAB heeft een beter systeem: sparen voor de rainy days zodat, wanneer die zware rekening in de bus valt, je het gewoon van die speciale spaarrekening moet halen zonder dat je jezelf financieel pijn doet. 

The Unexpected is Expected. And Handled with Ease.

Ik opende dus meteen een nieuwe spaarrekening genaamd: rainy days. Ik telde AL onze zware kosten per jaar op: mazout inkopen, autobelasting, autoverzekering, kadastraal inkomen, schuldsaldoverzekering, brandverzekering, … Deelde dat bedrag door 12 en zo kwam ik aan het bedrag dat maandelijks gespaard moet worden om de rainy days op te vangen. Dat bedrag budgetteren we ook meteen mee wanneer het loon gestort wordt. 200 euro per persoon gaat nu maandelijks op de spaarrekening. En de volgende keer dat er een zware rekening in de bus valt, kunnen we die dus meteen betalen zonder het zelf ook maar écht te voelen.

HET UITEINDELIJKE DOEL:
LEVEN VAN HET LOON VAN VORIGE MAAND!

Ik denk dat 99% van de normale, werkende mensheid van loon tot loon leeft. Daar wil YNAB verandering in brengen. Ik vind het vrij ambitieus, maar bon… je moet doelen hebben in het leven. Zij willen dat je streeft naar het leven van het geld dat je vorige maand verdiende! Een uitdaging ja! Een serieuze uitdaging. Maar ik moet toegeven, na 1 maand budgetteren had ik 100 euro extra over om te sparen. HALLO instant resultaat! 

Leven van het loon van vorige maand is niet meteen een doel voor mij. Ik gebruik YNAB vooral om veel bewuster met geld om te gaan. En om consequent te sparen voor de rainy days. En dat werkt! Echt! Daarom wilde ik jullie meer vertellen over deze app.

ynab_mobile

Je kan deze app trouwens eerst een maand gratis gebruiken alvorens je het moet aankopen. Wij hebben geen seconde getwijfeld over de aankoop van de app. Het is een gewoonte geworden om alle uitgaven meteen in te geven en zo ook meteen ook overzicht te hebben over je budget! I love it!

KORTINGSCODE!

Bij de aankoop van deze app kreeg ik een kortingscode en die wil ik met jullie delen. Wanneer je na een maand besluit om de app te kopen, kan je dit doen via deze link: zo krijg je een korting van 6 dollar. De aankoop van het programma kost dan uiteindelijk 54 dollar, wat net geen 50 euro is.

dit artikel is NIET gesponsord. Ik heb de aankoop van YNAB ook helemaal zelf bekostigd (en gebudgetteerd haha)! Ik ben gewoon zo enthousiast dat ik jullie erover wil vertellen, omdat ik in mijn dagelijkse omgeving ook vaak hoor dat mensen zich op het einde van de maand afvragen: waar is mijn geld nu weer naartoe?

Previous Post Next Post
 • Nathalie Verstraeten

  Klinkt handig ja. Wij hebben het sinds het samenwonen eigenlijk op een heel gelijkaardige manier zelf aangepakt. Zeker nu wel al 1,5 ons eigen huis hebben zijn afspraken echt nodig! We maakten prognoses in excel, maakte een berekening wat onze vaste kosten per maand zeker gingen zijn en spraken een bedrag af wat we maandelijks op een gezamelijke rekening storten. Omdat we ongeveer alles met de kaart betalen kan je het via de bank app eigenlijk goed bijhouden. Alle extra’s betalen we gewoon met onze persoonlijke rekeningen.

 • ValleyDoll

  Wij doen dat thuis ook zo maar dan zonder app. Mijn vriend is cost controller op zijn werk en lijdt dus aan serieuze beroepsmisvorming privé :p. Toen wij net gingen samenwonen haalde hij zn excelletje boven met alle kosten per maand uitgespreid, een beetje gelijkaardig zoals de app. Ik heb ‘m er flink mee uitgelachen maar eerlijk gezegd, na anderhalf jaar vind ik het verdomd handig en zo komen wij ook niet voor verrassingen te staan plots. En ja, ook wij hebben een aparte spaarrekening voor grote kosten à la mazout :-D. Dan is het des te leuker als je wat over hebt op het einde van de maand. Zo weten we nu welke maanden wat moeilijker kunnen zijn en in welke maanden we gewoon kunnen spenden. EN ik heb een aparte regel gekregen in de excel voor cosmetica, als dat geen echte liefde is ;-).

  • http://www.it-girl.be/ ITGIRLKYM

   Haha! Top! Ik heb ook mijn: shoppen beauty prognose! 😉