OVER DE STREEP

25.11.2015

lovesign

Een ijsberg toont maar 10 procent van zichzelf boven water. Hoe zit dat met jou? Toon jij ook maar 10 procent van jezelf aan de buitenwereld? En wat zit er dan verscholen in die 90 andere procenten? Ben jij helemaal en oprecht jezelf? Voel je alsof je jezelf KAN zijn? Ik keek naar “Over de Streep” van VTM en bleef een beetje verweesd, met tranen in de ogen en een portie herkenbaarheid achter.

hoe gaat het met je?
“goed”
maar is dat ook écht zo?

Met mijn psycholoog heb ik het er ook vaak over: kan ik mezelf zijn? (vaak en steeds meer naarmate ik ouder word…) Wanneer zet ik maskers op? In het programma werd er gevraagd aan de jongeren om de zin aan te vullen: Als je mij zou kennen, zou je weten dat …

Wel, als je mij echt goed zou kennen, zou je weten dat het niet altijd even happy happy met me gaat zoals ik wel laat uitschijnen. Het is makkelijk om te zeggen dat alles goed gaat en we blijven knallen. Maar neen, ik ben niet altijd even sterk of happy of ambitieus als ik laat uitschijnen. Het is vaak makkelijk om je sterker voor te doen dan je bent. Een masker dat snel wordt opgezet a.k.a. imago a.k.a. die tien procent van de ijsberg om je te beschermen voor de buitenwereld.

Sta je wel eens stil bij wat die 90% die mensen in je omgeving verbergen? Ik te weinig. Ik heb wel al tegenslag ervaren in mijn leven. En ja, dan kan ik jaloers zijn om mensen die door het leven huppelen, die nog niks meegemaakt hebben. Maar is dat ook echt zo? Of spelen ze het alleen en wat gaat er misschien schuil achter het perfect-life masker?

overdestreep_2015_001-30cdy77j9f3nyf1b4h1nuy

“Over de streep” is televisie waar iedereen even tijd voor zou moeten maken. Ik bekeek het met tranen in de ogen. Herkenbaarheid bij de ijsberg. 48 minuten televisie boordevol emotie en oprechtheid bij jongeren. Je kan de aflevering hier terug online bekijken.

HEB JIJ DE AFLEVERING GEZIEN?

 

Previous Post Next Post
 • http://www.kellysteenlandt.com/ Kelly

  Zal ik zeker eens bekijken want gisteren gemist. Ik denk dat ik ook slechts 10% toon aan de buitenwereld. Vraag ik me af wat er achter die 90% van een ander schuilt? Veel te weinig, maar ik ben me er meer en meer bewust van dat ook zij die 10%-90% met zich meedragen. Het geeft je meteen een heel andere kijk op je omgeving. Schijn bedriegt nog steeds, hé.

 • Sarah Speeckaert

  Ik heb het gemist, maar het lijkt me wel een interessant gegeven. Dat van die ijsberg is maar al te waar. Ik deel meestal alleen happy Sarah met de wereld, omdat ik denk dat niemand behoefte heeft aan een downer. Alleen bij mijn vriend heb ik het gevoel dat ik echt alle maskers kan afzetten. Ik vergeet vrees ik ook vaak dat dat ook bij andere mensen het geval is en ook zij wss niet zomaar door het leven huppelen…

 • http://www.sprinklesonacupcake.com SprinklesOnACupcake

  Ik heb het niet gezien, maar heb er al zoveel over gelezen dat ik het dolgraag eens wil bekijken, ben benieuwd geworden! Want het klopt wel wat je zegt, veel mensen kennen je niet echt en eigenlijk moet je inderdaad ook wel eens stilstaan bij het feit dat je beeld dat je hebt van anderen inderdaad ook wel wat fout kan zijn doordat ze zichzelf ook niet zo tonen!

 • Evelyne Colourblogs

  Ik heb echt tranen met tuiten gehuild. We zetten maar al te vaak maskers op omdat de gevoelige kanten van onze persoonlijkheid niet lijken te passen bij onze (steeds meer) competitieve maatschappij. Je word steeds verwacht van harder en sterker te zijn en meer en meer te kunnen en te weten. Wat me het meest trof was hoeveel ‘issues’ de jeugd blijkt te hebben, waar niemand naar luistert omdat ze het te druk hebben of niet geïnteresseerd zijn?
  Ik vond dit echt een fantastisch project, al hoop ik oprecht dat de jongeren de gepaste psychologische begeleiding achteraf hebben aanvaard en het niet zomaar achter zich hebben gelaten. Het lijkt me geen slecht idee om van dit project een vaste waarde te maken in middelbaar onderwijs. Niet dat onze maatschappij in zijn geheel er beter door gaat worden, maar wel zodat jongeren een kans krijgen om te zien dat ze niet alleen zijn, zoals ze vaak denken. Het is geen schande om onzekerheden of intens verdriet te uiten, het is belangrijk dat jongeren dat ook weten. Ondanks ik vrees dat ons samenleving enkel harder gaat worden, moet er duidelijk gesteld worden dat we allemaal mensen met gevoelens zijn die af en toe de raad en steun van een ander individu nodig hebben.
  Dit heeft me echt gepakt! Over de streep is een fantastisch programma met veel stof om over na te denken.