INTROVERT ZIJN IN EEN RELATIE

23.7.2016

Introvert zijn. Een jaar geleden schreef ik er mijn eerste artikel over. Diezelfde schrijfster heeft nu een nieuw boek uit: Het hart van stille mensen. Over introvert zijn in een relatie of de zoektocht naar de ware. Ik las het en geef jullie graag mijn kijk op introvert zijn in mijn relatie.

TIM & IK

Om te beginnen zal ik even onze relatie schetsen. Tim en ik zijn ondertussen al meer dan dertien jaar samen. Wat ik meteen heel fijn vond aan Tim is dat hij gewoon heerlijk nuchter en rustig is. Ook toen al, dertien jaar geleden. En dat hij ook nu nog steeds mijn rustige kracht is in het leven. Ik zal hem zeker niet extravert noemen, maar hij is toch nog veel minder introvert als ik.

INTROVERT ZIJN IN ONZE RELATIE

Extravert vs. introvert

Hoewel Tim ook heel erg houdt van thuis zijn en de rust en stilte, merk ik wel dat hij toch dat wat extraverter is dan mij. Of minder introvert. ’t Is maar hoe je het bekijkt. Het zal eerder ik zijn die aangeef: ik heb rust en ruimte nodig, ik heb stilte nodig. Of die soms plannen annuleert omdat ik een gevoel heb van ‘nu even niet’. Ik voel me ook minder een groepsmens, dat is ook duidelijk. Ik vind het wel leuk dat Tim daar gewoon respect voor heeft. Soms zeg ik ook gewoon van: “hé doe maar, ik blijf wel thuis.” En dat moet ook kunnen.

ERMEE LEREN OMGAAN

Toen we pas gingen samenwonen, inmiddels alweer 8 jaar geleden, “waarschuwde” ik hem: ik heb soms tijd voor mezelf nodig. Ik stak het toen nog op het “enig kind zijn” – ik heb thuis altijd heerlijk tijd voor mezelf gehad. Maar nu weet ik dus dat het introvert zijn is. En daar moet Tim ook soms mee leren omgaan. Zo kunnen we nu nog soms in de auto zitten en gewoon dat ik stil ben, vooral als ik net drukke dagen gehad heb, en dan vraagt hij plots: “je bent zo stil, is er iets?” Neen, er is niks. Ik geniet er gewoon van om gewoon stil te zijn. Zeker na een drukke dag, zelfs drukke paar uurtjes heb ik even tijd nodig om opnieuw op te laden. En graag in stilte, zonder akward of ongemakkelijk te zijn. Gewoon stilte en rust. Heerlijk.

Thuisblijven-party!

Ook thuis kunnen wij echt heerlijk ’s avonds in de zetel zitten en elk met zijn eigen ding bezig zijn. Samen en toch apart. En dat vind ik wel echt een heerlijke luxe. Ik vind het fijn in onze relatie dat wij niet echt party-gangers zijn.

De thuis-blijf-party, die vinden wij meestal leuk! ? Lekker relaxen thuis. Ik ben zelf nooit een feestbeest geweest. Ik ging wel eens naar feestjes, lekker extravert doen, maar voelde me er nooit echt 100% op mijn gemak.

Wij zijn geen feestgangers, wij hoeven niet op elk vrij moment ergens rond te hangen (niks mis mee overigens, maar voor ons is dat niet weggelegd). Wij houden er wel van om op een vrije dag te zeggen: en nu blijven we lekker thuis, samen met rommelen, elk ons ding doen, dingen samen in huis of tuin doen. En het meest geniet ik ervan als we dingen met z’n tweetjes doen: naar een stad, iets lekkers eten, wat winkelen, citytrippen, …

Zou ik met een extravert kunnen samenzijn?

Ik denk het niet. Ik heb echt die rust nodig. In het boek zeggen ze wel dat een extravert je misschien wat meer buiten krijgt… wat meer in groep krijgt… maar… ik denk dat ik me dan niet echt goed zou voelen daarbij. Als ik elk weekend bijvoorbeeld mee in groep terrasjes moet gaan doen of zo. Ik zou me zelf niet gelukkig voelen bij een partner die wél de nood heeft om te gaan feesten elk weekend of vaak dingen in groep te doen. Ik zou dan heel fake mezelf moeten pushen en dwingen om zo’n dingen te doen. Daarom koester ik het des te meer dat Tim ook rustig is. ♥

HET-HART-VAN-STILLE-MENSEN

Het hart van stille mensen

Het boek van Sophia Dembling ‘De kracht van stille mensen’ heeft me heel veel inzichten en duidelijkheid gegeven over bepaalde situaties en momenten in mijn leven. Net zoals “De kracht van stille mensen” vind ik “Het hart van stille mensen” ook weer een aangenaam boek om te lezen. Sommige hoofdstukken heb ik aan me voorbij laten gaan: over daten of de zoektocht naar de liefde als introvert. Dat heb ik niet meer nodig! ? Maar ik kan me wel inbeelden dat je als introverte vrijgezel het soms wat moeilijker hebt in de zoektocht naar de ware… dan kan dit boek wel van pas komen! Voor wie een relatie heeft, is het meer leuk om de hoofdstukken te lezen over wanneer je al samen bent als koppel. Het leest vlot en herkenbaar. Zoals ik het graag heb!

 Ik lees heel graag jullie ervaringen! Ben je zelf ook introvert in een relatie? Heb je misschien een extraverte partner en hoe werkt dit in jullie relatie? Let’s talk!

Share:
Previous Post Next Post
 • Eva Velghe

  Heel herkenbaar wat je zegt! Zelf ben ik ook introvert en mijn vriend (waar ik 6 jaar mee samen ben) is dat minder. Toch komen wij supergoed overeen en denken we over veel dingen gelukkig hetzelfde. Ook wij kunnen genieten van qualitytime met z’n tweetjes of samen op reis te gaan en in stilte van de natuur en elkaar te genieten. Mijn avonden/dagen thuis zijn heilig en soms kan ik ze met moeite afstaan :p Maar ik wil nu ook geen couch potato worden dus ik probeer wel af te spreken met vriendinnen, met mensen waar ik hecht mee ben. Introvert zijn heeft helaas vaak een negatieve klank in de maatschappij, terwijl het ook veel voordelen heeft. Leuk om te horen dat dit werkt in je relatie!

  • http://www.it-girl.be/ ITGIRLKYM

   Ja, soms denk ik wel eens: ah verdorie, hadden we dit/dat maar gedaan ipv thuis blijven… ook al heb ik dan heel erg genoten van dat thuis zijn. Maar net als bij jou zijn mijn avonden vaak heilig. Zo zijn er ook heel veel blogger-events ’s avonds en het moet echt al iets heel speciaals of interessant zijn om mij buiten te krijgen. 😉

 • Katrien Lambrechts

  Ik ben zelf een vrij extravert persoon. En toch heb ik regelmatig rust en ruimte voor mezelf nodig. De twee sluiten elkaar niet uit, vind ik. Mijn echtgenoot is eerder introvert. Wat soms wel eens botst omdat ik graag naar feestjes en familiebijeenkomsten, enz ga en hij meestal niet. Maar we komen altijd wel tot een consensus (hij komt later en/of vertrekt vroeger, bijvoorbeeld). Ik denk dat een relatie tussen een introvert en extravert persoon zeker kan werken zolang je maar luistert naar elkaar en rekening houdt met elkaar en zolang beiden bereid zijn om eens wat water bij de wijn te doen. En je kan elkaar ook mooi aanvullen, natuurlijk.

  • http://www.it-girl.be/ ITGIRLKYM

   Ja respect voor mekaars noden is inderdaad zeker belangrijk. En af en toe eens moeite doen voor elkaar.

 • Brenda

  Hihi de “thuis-blijf-party”…. Zo had ik het nog niet bekeken – is hier ook favoriet nr. 1!

 • http://www.sprinklesonacupcake.com SprinklesOnACupcake

  Fijn dat jullie elkaar zo goed aanvullen en begrijpen. Ik kan ook zo genieten van de rust, geen party’s hier ook, mijn rustige avondjes, of stille momenten kan ik ook gebruiken!